PROJEKT HÄSTMUSEUM

Idén om att etablera Sveriges första hästmuseum i Strömsholm har diskuterats vid flera tillfällen de senaste åren. En förstudie är framtagen, som bland annat föreslår ett annorlunda koncept, där alla aktörer som vill vara med, har egna utställningar som visar på utvecklingen kring hästen utifrån deras perspektiv. Det gör att besökaren kan promenera runt i Strömsholm och se flera olika utställningar hos de många företagen och aktörerna på området. Hästmuseet blir alltså ett koncept som hålls ihop av gemensam kommunikation, marknadsföring och projektsamordning, men med fristående utställningar.

Avsikterna med hästmuseet är:

  • Att visa upp hästens värde i historien, nutiden och framtiden utifrån de olika aktörernas perspektiv

  • Att bättre ta hand om befintliga besökare och turister som kommer till Strömsholm

  • Att locka fler besökare och turister till Strömsholm och därmed öka kunskapen om hästens betydelse

Huvudmannaskap för Hästmuseum

Juridisk och administrativ huvudman för Hästmuseum är STUTAB, Strömsholms Utvecklings AB. STUTAB sköter den ekonomiska redovisningen och är huvudman för ansökningar av externa medel. När Hästmuseum är igång, ska verksamheten ha en egen organisation/huvudman.

Finansiering

Projektet ”Hästmuseum” finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling samt av Leader.

 

Styrning av Hästmuseum

Hästmuseums verksamhet och inriktning styrs av aktörerna som valt att stötta Hästmuseum.

Aktörerna är: Ridskolan Strömsholm/HNS, Strömsholms slott, Ackordhäststiftelsen/Beridna Högvakten, Strömsholms Ridsportförening, Hallstahammars kommun, Evidensia Specialisthästsjukhuset och Svenska Ridsportförbundet.

Hästmuseum Strömsholm — nu även på engelska!

På nationaldagen 2018 invigde kronprinsessparet det annorlunda och unika Hästmuseum Strömsholm, en app där besökaren blir guidad gratis runt den anrika hästmetropolen Strömsholm via fem olika utomhusslingor. Sedan invigningen har drygt 10 000 guidningar gjorts via appen. Från och med idag finns appen även på engelska!

Allt sedan lanseringen av Hästmuseum har en engelsk version efterfrågats i princip dagligen. Tack vare stöd från Stutab, Strömsholms utvecklings AB, har nu alla guidetexter översatts och lästs in i appen av engelsmannen Kevin Benn.

– Hästmuseum Strömsholm är en stor tillgång för hela Strömsholm. I dessa Corona-tider känns det särskilt roligt att kunna erbjuda en gratis utomhusaktivitet som inkluderar både motion och kultur. Med den engelska versionen kan vi bättre ta hand om icke-svensktalande besökare som kommer till Strömsholm och bidra till att skapa gynnsamma flöden mellan företagarna på området, säger Lars Bäckman, VD för Stutab.

Hästmuseum Strömsholm är ett annorlunda museum som är öppet dygnet runt, året om. Det är en gratis-app som innehåller fem olika slingor som guidar besökarna utomhus runt hela Strömsholmsområdet. Den spännande historien om den lilla orten, byggnaderna och landmärkena där hästarna spelat en avgörande roll sedan 1500-talet varvas med nutida fakta och spökhistorier samtidigt som besökarna upplever dagens hästmetropol Strömsholm. Guiderösterna styrs via GPS, vilket gör att man måste befinna sig på plats på Strömsholm för att lyssna på guiderna. Det finns inget liknande upplägg i Sverige med så många guideslingor i en gratis-app som enkom styrs via GPS.

Mer om Hästmuseum Strömsholm finns att läsa på www.hastmuseumstromsholm.se Appen kan laddas ner antingen från hemsidan eller där appar finns.

Kontakt
Marie Lundmark, projektledare Hästmuseum Strömsholm, 0703-138887, marie.lundmark@ellberga.com

Hästmuseum

Kontakta oss om hästmuseet